KURSUS MUTAWWIF

Assalamualaikum w.m.w.b buat calon-calon tetamu Allah, ikhlas dari saya, Ustaz Mohd Amin Bin Hj Jumberi, Perunding Umrah Berdaftar, Muttawif UHA Travel & Services Sdn Bhd dan Setiausaha, Persatuan Pendidikan Perdagangan dan Pengurusan Mutawif Mutawifah Manasik Muslim Malaysia (PERMAI). (KLIK Di Sini).

Anda bercadang untuk pergi menunaikan Umrah, tetapi rasa macam tidak bersedia lagi sebab masih banyak yang tidak tahu tentang ibadah umrah?

Anda bercita-cita menjadi seorang Mutawwif/Mutawwifah dan Perunding Umrah supaya dapat pergi menunaikan Umrah setiap tahun, tetapi masih belum tahu macam mana untuk bermula dan syarat-syarat yang diperlukan?

Anda ingin memulakan perniagaan di dalam industri Umrah & Haji, tetapi masih belum tahu hal berkaitan undang-undang dan garis panduan yang perlu dipatuhi untuk terlibat di dalam industri ini?

Jangan risau! Semua masalah di atas akan dapat diatasi sekiranya anda mengikuti Kursus Mutawwif/Mutawwifah & Perunding Umrah Haji serta kursus-kursus yang kami anjurkan.

Bimbing diri anda sebagai Mutawwif/Mutawwifah & Perunding Umrah Haji dan anda berpeluang mengerjakan Umrah secara PERCUMA setiap tahun sebagai Petugas Pengurusan Umrah & Haji.

Tawaran sebagai Perunding Umrah Online juga dibuka buat anda yang berminat untuk memulakan kerjaya sebagai Perunding Umrah dan melaksanakan Kerjaya Online dalam industri Umrah & Haji.

Tawaran kerja serta-merta juga ditawarkan kepada yang berminat untuk menceburi kerjaya sebagai Perunding Umrah Haji bersama Syarikat Travel yang terpilih. (Tertakluk kepada Terma & Syarat yang ditentukan).

Kursus Mutawwif/Mutawwifah & Perunding Umrah Haji kini kembali dengan kerjasama Mantan Pengurus Besar di Tabung Haji, Datuk Ustaz Haji Kamal Bin Haji Muhamad dengan Modul-Modul yang praktikal dengan isu-isu semasa di Mekah dan Madinah.

Kursus ini terbuka untuk semua yang berminat untuk belajar dan mendalami ilmu tentang ibadah Umrah. Peluang kerjaya hanya pilihan jika berhajat untuk menceburi industri Umrah dan Haji sebagai satu kerjaya.

Kursus Mutawwif/Mutawwifah & Perunding Umrah Haji yang diadakan selama 3 hari 2 malam ini dianjurkan oleh Muttawif UHA Travel & Services Sdn Bhd dengan kerjasama Akademi Mutawwif Profesional UHA Sdn Bhd dan Persatuan Pendidikan Perdagangan Dan Pengurusan Mutawif Mutawifah Manasik Muslim Malaysia (PERMAI).

Harga yuran termasuk kos penginapan, sarapan pagi, makan tengahari, minum petang, nota modul kursus dan sijil penyertaan yang ditandatangani oleh Mantan Pengurus Besar di Tabung Haji.

10 MODUL penting dalam industri Umrah & Haji akan dibongkarkan dalam kursus ini. Antaranya perkara yang berkaitan:-

 • Lesen Dan Dokumentasi Syarikat Umrah Haji
 • Pengurusan Logistik Di Lapangan Terbang
 • Teori Asas Umrah Haji
 • Bahasa Arab Asas Untuk Mutawwif/Mutawwifah
 • Pemasaran ONLINE Dalam Industri Umrah Haji
 • Pengurusan Program Di Tanah Suci
 • Pengurusan Hotel, Katering & Pengangkutan Di Tanah Suci
 • Pengurusan Keselamatan, Kesihatan, Kecemasan & Kematian Di Tanah Suci.
 • Fiqh Umum Umrah Haji & Sejarah
 • Dan Lain-lain Lagi Termasuk Latihan Praktikal Mengerjakan Ibadah Umrah. (Bagi peserta lelaki, sila bawa kain ihram untuk latihan praktikal mengerjakan umrah).

Ilmu yang dikongsikan ini akan menjadikan anda seorang pakar dalam industri Umrah & Haji serta mampu menubuhkan dan memiliki Syarikat Umrah & Haji sendiri suatu hari nanti. In Shaa Allah.

Bimbingan berterusan secara PERCUMA selepas tamat kursus akan diberikan untuk mempersiapkan diri setiap peserta sebagai Mutawwif/Mutawwifah & Perunding Umrah yang berkaliber. Itu jaminan kami.

Speaker kursus adalah individu yang berpengalaman di dalam industri Umrah & Haji.

Sijil tamat kursus akan diberikan kepada setiap peserta dan akan ditandatangani oleh Ahli Panel Muzakarah Fatwa Tabung Haji.

 • Apa pun yang kita usahakan perlu bersama dengan ilmu dan pergalaman bagi melaksanakanya. Semoga ALLAH bimbing kita agar menjadi hambaNya yang sentiasa patuh dan taat terhadap seruanNya sehingga kita dapat memenuhi setiap panggilanNya. Aamiin.
 • Setiap ibadah termasuk Umrah yang dikerjakan tanpa ilmu adalah sia-sia. Ini adalah kerana kerja-kerja ibadah tidak boleh dibuat secara ikut-ikutan sahaja.
 • Selok belok perlaksanaan ibadah Umrah perlu dipelajari dan difahami supaya dapat dikerjakan dengan sempurna sewaktu di Tanah Suci tanpa bergantung kepada orang lain.
 • Menggunakan sumber wang yang halal. Oleh itu, elakkan diri dari mengerjakan Umrah dan Haji kerana sebab-sebab sosial, ekonomi, politik atau tujuan-tujuan lain.
 • Mendapatkan ilmu yang cukup. Masanya telah tiba. Bagi anda yang bercita-cita untuk menjadi pegawai pengiring jemaah ke Tanah Suci (Mutawwif/Mutawwifah), jangan lepaskan peluang ini.
 • Kursus ini juga boleh dihadiri oleh semua umat Islam yang berhajat untuk memahami serta membimbing diri sendiri tentang ibadah Umrah Haji.

Yuran Kursus Mutawwif/Mutawwifah & Perunding Umrah Haji Peringkat Intermediate untuk warganegara Malaysia hanya RM1,490. 

PILIHAN TARIKH KURSUS MUTAWWIF / MUTAWWIFAH & PERUNDING UMRAH HAJI PERINGKAT INTERMEDIATE TAHUN 2020

 • 14-16 Februari 2020
 • 27-29 Mac 2020

*Tarikh kursus tertakluk kepada perubahan. Peserta akan dimaklumkan sekiranya berlaku perubahan tarikh.

Kursus ini akan diadakan di Kajang, Selangor. 

Terbuka kepada lelaki & wanita berumur 18 tahun ke atas dari seluruh Malaysia (termasuk dari Singapura dan Indonesia).

“Yuran penyertaan untuk Kursus Mutawwif/Mutawwifah Peringkat Intermediate untuk warganegara Malaysia hanya RM1,490 seorang termasuk kos penginapan, makan, minum, alat tulis, nota kursus dan sijil penyertaan yang ditandatangani oleh Mantan Pengurus Besar di Tabung Haji, Datuk Ustaz Haji Kamal Bin Haji Muhamad”.

KELEBIHAN MENGIKUTI KURSUS MUTAWWIF BERSAMA KAMI

 1. Bimbingan berterusan secara PERCUMA selepas tamat kursus akan diberikan dan semua peserta yang selesai mengikuti kursus akan dimasukkan ke dalam WhatsApp Group Alumni.
 2. Modul kursus yang komprehensif dan membuka minda untuk memiliki syarikat travel dan umrah haji sendiri suatu hari nanti.
 3. Berpeluang untuk menunaikan Umrah secara PERCUMA. (Tertakluk kepada terma dan syarat).
 4. Bagi yang memenuhi syarat, berpeluang dilantik sebagai Perunding Umrah di Syarikat Travel Umrah & Haji terpilih. (Tertakluk kepada Terma & Syarat).
 5. Setelah selesai mengikuti Kursus Mutawwif/Mutawwifah Peringkat Intermediate, peserta yang serius untuk menceburi bidang ini  berpeluang untuk mengikuti Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) di dalam bidang Bimbingan Umrah Dan Ziarah yang dikendalikan oleh Kementerian Sumber Manusia dan diiktiraf oleh Kerajaan Malaysia.

Gambar di atas merupakan kumpulan Mutawwif pertama di Malaysia yang telah lulus Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) di dalam bidang Bimbingan Umrah Dan Ziarah yang dikendalikan oleh Jabatan Pembangunan Kemahiran, Kementerian Sumber Manusia.

(Siji Kemahiran Malaysia Versi Bahasa Malaysia)

(Siji Kemahiran Malaysia Versi Bahasa Inggeris)

Gambar di bawah ini pula merupakan kumpulan Mutawwif kedua di Malaysia yang telah lulus Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) di dalam bidang Bimbingan Umrah Dan Ziarah yang dikendalikan oleh Jabatan Pembangunan Kemahiran, Kementerian Sumber Manusia yang menerima sijil mereka baru-baru ini.

Untuk makluman, pihak kami menerima penyertaan yang ramai dari seluruh Malaysia (termasuk dari Singapura dan Indonesia) setiap kali Kursus Mutawwif/Mutawwifah & Perunding Umrah Haji diadakan.

Sila daftar SEGERA, untuk mengelakkan anda terlepas peluang menghadiri kursus ini.

TENTATIF PROGRAM KURSUS MUTAWWIF

HARI PERTAMA
5.00-7.00 Malam : Pendaftaran (minum petang disediakan)
7.00-8.00 Malam : Solat Maghrib Berjemaah
8.00-9.00 Malam : Sesi Taaruf
9.00-11.15 Malam : Modul 1 – Intermediate Dokumentasi Umrah Haji.
Minum ringan.
Bersurai.

HARI KEDUA
6.00-6.25 Pagi : Solat Subuh Berjemaah.
6.30-7.30 Pagi : Modul 2 Intermediate Logistik Airport
7.30-8.45 Pagi : Sarapan
9.00-12.30 Tengahari : Modul Intermediate 3 Teori Umrah
(Disampaikan oleh Mantan Pengurus Besar Di Tabung Haji)
12.45-1.15 Tengahari : Makan Tengahari dan Solat Zohor
2.00-4.00 Petang : Modul 4 Intermediate Bahasa Arab Muttawif/Muttawifah
4.00-7.00 Petang : Solat Asar dan Rehat.
7.00-8.00 Malam : Solat Maghrib
8.00-9.00 Malam : Modul 5 Intermediate Pengurusan Hotel, Katering dan Kenderaan di Tanah Suci
9.00-11.30 Malam : Solat Isyak dan Modul 3 Pratikal Umrah
Rehat, Minum Malam dan Bersurai.

HARI KETIGA
5.00-6.25 Pagi : Qiamullail dan Solat Subuh
6.30-7.30 Pagi : Modul 6 Intermediate Pengurusan Program di Tanah Suci dan Mutawwif sebagai Tour Leader
7.30-8.45 Pagi : Sarapan pagi.
9.00-11.30 Pagi : Modul 7 Intermediate Pengurusan, Keselamatan, Kesihatan,Kecemasan dan Kematian di Tanah Suci
11.30-1.15 Tengahari : Modul 8 & 9 Intermediate Fiqh dan Sejarah Tanah Suci
1.15-2.00 Tengahari : Makan Tengahari, Solat Zohor dan Rehat
2.00-4.00 Petang : Modul 10 Intermediate Marketing and Sales Strategic.
Majlis Penyampaian Sijil serta sesi bergambar.

Minum Petang dan Bersurai.

Susunan dan modul program tertakluk kepada Perubahan dan Masa.

TESTIMONIAL

“Apa yang kita capai tahun depan, atau lima tahun akan datang, atau sepuluh tahun akan datang adalah berdasarkan pilihan dan keputusan yang kita lakukan pada hari ini”

 • Tetapkan Matlamat Hidup Untuk Mencari Syurga Allah.
 • Teguhkan Diri Dalam Mengerjakan Rukun Islam Dan Rukun Iman.
 • Setiap Insan Berhak Mendapatkan Bimbingan Tentang Ibadah Yang Sempurna, Tentang Solat, Puasa & Ibadah Umrah Haji.

Untuk mendaftar sebagai Peserta Kursus Mutawwif/Mutawwifah & Perunding Umrah Haji, (Peringkat Intermediate) sila buat pembayaran yuran kursus RM1,490 ke dalam akaun bank di bawah:-

MUTTAWIF UHA TRAVEL & SERVICES SDN BHD

No. Akaun: 5648 4711 2250

PENTING:

Setelah membuat pembayaran, sila snap gambar slip bank in @ bukti pembayaran dan WhatsApp ke talian HOTLINE 011-12762166.

Sertakan juga maklumat-maklumat berikut:-

 • Nama Penuh (Untuk Sijil Penyertaan)
 • No. Kad Pengenalan (Untuk Sijil Penyertaan)
 • Alamat Lengkap
 • No. Telefon
 • E-mail
 • Pekerjaan
 • Status Perkahwinan
 • Pengalaman Mengerjakan Umrah
 • Tarikh, Masa & Lokasi Bank In
 • Tarikh Kursus Mutawwif Intermediate Yang Dipilih 

Sebarang pertanyaan mengenai Kursus Mutawwif/Mutawwifah & Perunding Umrah Haji (Kursus Asas / Kursus Peringkat Intermediate / Kursus Advance serta Pakej Umrah) sila hubungi pihak kami melalui Talian HOTLINE & WhatsApp 011-12762166.

Pendaftaran ditutup selewat-lewatnya seminggu sebelum tarikh kursus atau apabila seat telah penuh.

TARIKH KURSUS ASAS MUTAWWIF 2020

15 Februari 2020

28 Mac 2020

Bayaran Yuran Kursus Asas Mutawwif sebanyak RM150 hendaklah dimasukkan terus ke dalam akaun bank seperti di bawah.

PERSATUAN PENDIDIKAN PERDAGANGAN DAN PENGURUSAN MUTAWIF MUTAWIFAH MANASIK MUSLIM MALAYSIA (PERMAI)

No. Akaun: 5648 4711 3083

PENTING:

Setelah membuat pembayaran, sila snap gambar slip bank in @ bukti pembayaran dan WhatsApp ke talian HOTLINE 011-12762166.

Sertakan juga maklumat-maklumat berikut:-

 • Nama Penuh (Untuk Sijil Penyertaan)
 • No. Kad Pengenalan (Untuk Sijil Penyertaan)
 • Alamat Lengkap
 • No. Telefon
 • E-mail
 • Pekerjaan
 • Status Perkahwinan
 • Pengalaman Mengerjakan Umrah
 • Tarikh, Masa & Lokasi Bank In
 • Tarikh Kursus Asas Mutawwif Yang Dipilih 

Pendaftaran ditutup selewat-lewatnya seminggu sebelum tarikh kursus atau apabila seat telah penuh.

TARIKH KURSUS ADVANCE 2020

MAC 2020

APRIL 2020

(Terbuka kepada mereka yang telah menghadiri Kursus Intermediate)

 

KLIK Di Sini Untuk Mendapatkan Khidmat Nasihat Perubatan & Pengubatan Islam.

KLIK Di Sini Untuk ke Laman Web Persatuan Pendidikan Perdagangan Dan Pengurusan Mutawif Mutawifah Manasik Muslim Malaysia (PERMAI)